Pauline Oostenrijk

Pauline Oostenrijk, Photo: Marco BorggrevePauline Oostenrijk is sinds 1992 als solo-hoboïsteverbondenaan het Residentie Orkest. In 1999 ontvingze de Nederlandse Muziek Prijs, de hoogste staatsonderscheiding op het gebied van de Klassieke Muziek. Maar voordien had ze op nationale en internationale concoursen al de nodigeprijzen in de wachtgesleept, zoals de eersteprijs in het Gillet hoboconcours in Baltimore, die haar een recital in Carnegie Hall opleverde.

Tot 2007 was ze hoofd vak docente hobo aan de conservatoria van Amsterdam en Den Haag, een functie die ze neer legde om meer tijd aan haar uitvoerende activiteiten te kunnen besteden. Ze maakt veel kamermuziek, met o.a. pianist Ivo Janssen, haar zus sopraan Nienke Oostenrijk, met het Utrecht String Quartet, het Orlando Blaaskwintet, en Nieuw Amsterdams Peil. Als soliste treedt ze regelmatig op met het Residentie Orkest, maar was ze ook tegast bij o.a. het Radio Filharmonisch Orkest, het Radio Kamer Orkest, Amsterdam Sinfonietta, het Brabants Orkest, het Orkest van het Oosten, het WDR Sinfonieorchester Köln, l’Orchestre d’Auvergne en het Salzburger Kammerorchester In de loop van de jaren maakte ze een indrukwekkend aantal cd’s.

Inmiddels is Pauline ook actief als schrijfster van columns en korteverhalen. Zover scheen bij Gopher Publishers in 2006 haar eerste boek: ‘De geest van Stotijn en andere muziek verhalen’. En omdat de taal, net als de muziek, haar niet meer losliet, studeert ze sinds 2010 Nederlands aan de Universiteit Utrecht.